بلاکچین خدمات دولتها را تغییر خواهد داد

شواهد نشان میدهد که دولتها از بلاکچین نه تنها در خدمات بنیادی مانند تشخیص هویت و رای دادن، بلکه به عنوان چارچوبی برای رشد اقتصادی استفاده خواهند کرد. این مقاله مروری است بر پتانسیلهای استفاده از بلاکچین در راهبردهای دولتی، که چین و اتحادیۀ اروپا در شناسایی و برنامهریزی برای تحقق آن پیشگام هستند.
دولتها موظف هستند که خدمات عادلانه و کارآمدی را به مردم عرضه کنند. متأسفانه شفافیت و پاسخگویی موجب کاهش کارایی میشود و بالعکس؛ و دولتها عموما مجبورند یکی را به قیمت دیگری بهبود دهند. در مواردی فناوری به دولتها کمک میکند تا عدالت و کارایی خود را ارتقا دهند.
حرکت از ثبت اسناد کاغذی به پایگاه دادههای رایانهای یکی از این فناوریها بود. اینترنت فناوری بعدی بود و اکنون بلاک چین فناوری دیگری است که میتواند در این زمینه کمک کند. بلاک چین نه فقط تعامل مردم با خدمات دولتی را بهبود میبخشد، بلکه فواید اقتصادی و اجتماعی زیادی خواهد داشت.
هویت
هویت اساس تعامل با خدمات دولتی است. اما سیستم کنونی دارای اشکالاتی است. اول اینکه شناسایی هویت مستلزم زیرساختهای گران و گستردهای است و این به ویژه در کشورهای در حال توسعه چالشبرانگیز است. طبق آمار بانک جهانی هماکنون حدود 1 میلیارد نفر مدرک هویتی رسمی ندارند. همچنین سیستمهای هویتی فعلی ایمن نیستند و تقلبهای گستردهای در آنها صورت میگیرد. بلاک چین پتانسیل بالایی برای رفع این نقاط ضعف دارد.
تدارکات
در تدارکات دولتی، عدم شفافیت موجب راهیافتن فساد میشود. سازمان همکاری و توسعۀ اقتصادی تخمین ممیزند که یک سوم بودجهای که دولت در پروژههای عمرانی صرف میکند، به دلیل عدم شفافیت و فساد از میان میرود. بلاک چین این قابلیت را دارد که شفافیت را در این زمینهها بالا ببرد. سیستمهای تدارکات الکترونیکی متکی بر بلاک چین مزایای منحصربهفردی دارد و امکان ثبت دائمی و شفاف اطلاعات و پروندهها را فراهم خواهد کرد.
رای گیری
با وجود اینکه وارد عصر دیجیتال شدهایم، رأی گیری با کاغذ همچنان متداولترین روش است. سیستمهای متکی بر کاغذ با وجود مزایایی که دارند، دچار مسائلی مانند اتلاف زمان و هزینۀ بالا و عدم یکپارچگی هستند. دستگاههای رأیگیری الکترونیکی نیز همواره با دغدغۀ امنیت سروکار دارند. بلاکچین هنوز آمادۀ جایگزین شدن سیستمهای رأی گیری فعلی نیست، اما قابلیت تقویت سیستم فعلی و تأیید صحت نتایج انتخابات را دارند.
به طور کلی میتوان گفت که فناوری بلاکچین به عنوان یک زیرساخت اساسی توجه دولتهای آینده نگر را به خود جلب کرده است و اهمیت آن به سطح برنامههای راهبردی ملی رسیده است. در این زمینه کشور چین و همچنین اتحادیۀ اروپا از سیستمهای سیاسی پیشگامی هستند که برای ادغام فناوری بلاکچین در زیرساختهای خود برنامهریزی میکنند. چنانکه در دسامبر سال 2016 ، در سیزدهمین برنامه پنج سالۀ چین، بلاکچین در کنار هوش مصنوعی به عنوان فناوری مهم راهبردی ذکر شد. در اروپا نیز، در فوریۀ 2018، رصدخانه و انجمن بلاکچین اتحادیۀ اروپا تشکیل شد و منجر به شکلگیری برنامۀ مشارکت بلاکچین اروپا (EBP) شد.
منبع: cointelegraph.com