مزرعه استخراج (Mining Farm) چیست؟ و چطور میتوان یک فارم بیت کوین راه انداخت؟

مفهوم مزرعه استخراج یا فارم ماینینگ (Mining Farm) موضوعی است که همیشه حواشی زیاده داشته است؛ به خصوص در ایران. به این دلیل که برق مصرفی این مزارع یک مبحث مناقشهبرانگیز تلقی میشود. میدانیم که ماین کردن یا استخراج هر عدد بیتکوین نیاز به انرژی بسیار زیادی دارد. این انرژی مصرفی زیاد، همانچیزی است که نقدهای زیادی پیرامونش شکل گرفتهاند. در ایران نیز قطعیهای گسترده برق به گفته مسئولان تا بخش زیادی به دلیل ماینینگ بوده است.
با این حال، سود زیاد ناشی از ماینینگ برای ماینرها، بسیاری را وسوسه میکند که به فکر راهاندازی مزرعه استخراج بیتکوین باشند.
در ایران نیز مزارع استخراج نسبتا زیادی وجود داشته و دارد. برخی از این مزارع با مجوز در حال فعالیت هستند و برخی دیگر این عمل را به شکل غیرقانونی انجام میدهند. تعداد مزارع پلمپ شده نیز قابل چشمپوشی نبوده است.
مهمترین مسئلهای که نیاز به توجه ویژه دارد، این است که احداث یک مزرعه استخراج چالشهای بزرگی را در مسیر شما قرار میدهد. ما در این مطلب به عمدهترین این چالشها پرداختهایم. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با مفهوم و چالشهای مزرعه استخراج بیشتر آشنا شوید.
در ویدیو زیر هم بهطور خلاصه درمورد مزرعه استخراج توضیح داده شده:
استخراج بیتکوین چیست؟ و چطور انجام میشود؟
استخراج بیت کوین فرایندی است که در طی آن بیت کوینهای جدید وارد چرخه میشوند، اما همچنین یک فرایند بسیار ضروری برای حفظ و توسعه دفتر کل بیت کوین نیز محسوب میشود.
این عمل توسط کامپیوترهای بسیار حرفهای که مسائل ریاضی بسیار پیچیده را حل میکنند، انجام میشود. عمل ماینینگ فرایندی بسیار سخت و هزینهبر است؛ با این جود، ماینینگ برای بسیاری از سرمایهگذاران کشش زیادی دارد. علت اصلی این کشش و جذابیت، مبحث پاداش بلاک است که به شکل بیت کوین پرداخت میشود.
نقش اصلی در فرایند ماینینگ به عهده ماینرهاست. این ماینرها بابت کار اعتبارسنجیای که انجام میدهند، پاداش دریافت میکنند. عمل اعتبارسنجی برای تایید صحت معاملات بیت کوین کاملا ضروری است. اعتبارسنجی تراکنشها، در وهله اول به دلیل رعایت صداقت در تراکنشها، توسط ساتوشی ناکاموتو ابداع شد.
زمانیکه ماینرها معاملات بیتکوین به ارزش یک مگابایت را تایید کردند (هر یک از آنها یک بلاک نامیده میشوند)، در این صورت، واجد شرایط دریافت پاداش به شکل بیت کوین هستند.
محدودیت یک مگابایتی در مرحله اول، توسط ساتوشی ناکاموتو ایجاد شد. این حجم یک مگابایتی، یکی از موارد بحث در میان ماینرها است، چرا که آنها معتقدند این حجم نیاز به افزایش دارد تا بتواند حجم بیشتری از دادهها را در خود جای دهد؛ این افزایش حجم به معنای افزایش سرعت تراکنشهای بیت کوین است.
*نکته قابل توجه در این بخش اینجاست که هر کسی که یک مگابایت از تراکنشها را تایید کند، «واجد شرایط» دریافت بیت کوین میشوند؛ این به این معنا نیست که هر کسی که تراکنشها را تایید کرد، بیتکوین دریافت میکند.
یک مگابایت از هر تراکنش میتواند شامل یک یک تراکنش یا هزاران تراکنش باشد. این به این بستگی دارد که آن تراکنش چه مقداری از دادهها را اشغال میکند.
پاسخ کاملا مثبت است. برای دریافت بیتکوین شما به دو فاکتور تلاش و شانس به صورت همزمان نیاز دارید. شما باید اولین کسی باشید که تراکنش را تایید میکند. این فرایند اثبات کار نام دارد.
تنها خروجی فرایند ماینینگ پاداشدهی به ماینرها نیست. استخراج اصلیترین راه آزاد کردن بیت کوینهای جدید در چرخه است. به عبارت دیگر، ماینرها در واقع ارزهای دیجیتال را ضرب میکنند.
گذشته از کوینهایی که از طریق بلاک «پیدایش» (Genesis Block) ایجاد شدهاند، سایر بیتکوینها به دلیل فعالیت ماینرها ایجاد شدهاند.
در صورت عدم فعالیت ماینرها، شبکه بیت کوین همچنان وجود خواهد داشت اما دیگر هیچ بیتکوین اضافیای وجود نخواهد داشت. با این حال، از آنجایی که نرخ بیتکوین استخراجشده با گذشت زمان کاهش مییابد، پیشبینی میشود که بیت کوین نهایی تا سال 2140 منتشر نخواهد شد. البته این به معنای توقف تایید تراکنشها نیست.
لازم به ذکر است که تنها مزیت ماینر بودن، دریافت پاداش نیست. ماینرها حق رای داشته و در روند ایجاد فورک (Forking) تاثیرگذار هستند.
پاداش هر ماینر چقدر است؟
پاداش بیت کوین هر چهار سال یک بار، نصف میشود. در ابتدای پیدایش بیتکوین در سال 2009، پاداش هر بلاک 50 بیتکوین بود. طبیعتا این مقدار در سال 2012 به 25 بیتکوین کاهش پیدا کرد. در سال 2016 این مقدار مجددا کاهش پیدا کرده و به 12.5 رسید.
فارم ماینینگ بیت کوین چیست؟
مزرعه ماینینگ مکانی است معمولاً وسیع که چندین کامپیوتر را برای استخراج یک یا چند ارز دیجیتال در خود جای میدهد. این کامپیوترها انرژی زیادی مصرف میکنند و برای جلوگیری از گرم شدن بیش از حد آنها به تهویه مطبوع نیاز است.
با وجود این، فرایند استخراج همچنان بسیار پرهزینه است. علاوه بر استفاده از مقادیر زیاد برق، کامپیوترها باید به طور مکرر تعویض شوند. بنابراین دارندگان مزرعه استخراج برای راه اندازی، توسعه و نگهداری مزارع خود به سرمایه نیاز دارند. نوع سرمایهگذاری پیشنهادی میتواند متفاوت باشد. به عنوان مثال، یک مروج ممکن است از روش راه اندازی یک پیشنهاد اولیه سکه (ICO) یا انتشار اوراق بدهی (به عنوان مثال ، اوراق بهادار) یا اوراق بهادار خالص (به عنوان مثال ، سهام) استفاده کند.
ابزارهای موردنیاز برای راهاندازی مزرعه استخراج چیست؟
- یکی از مهمترین و اولین دغدغهها برای راهاندازی مزرعه بیتکوین، مسئله تامین برق است. از آنجایی که مصرف برق استخراج بیت کوین بسیار زیاد است، مهمترین عاملی که قبل از راهاندازی مزرعه استخراج باید به آن توجه کرد، برق است.
دستگاههای استخراج برق بسیار زیادی مصرف میکنند. بیشتر دستگاههایی که در ایران استفاده میشوند، بین 1.5 تا 2 کیلو بایت برق در ساعت مصرف میکنند.
- نکته مهم دیگر، فضای مورد نیاز برای این کار است. به دلیل حضور دستگاهها و حساسیت آنها، این فضا باید عاری از رطوبت و گرد و خاک زیاد باشد.
همچنین به دلیل اینکه این دستگاهها در حین فعالیت به شدت داغ شده و این حرارت موجب از بین رفتن دستگاه میشود، دمای این محیط باید پایین بوده این فضا کاملا خنک باشد. علاوه بر این به سیستمها تهویه قوی نیز، نیاز است.
- نکته بعدی درباره مزرعه استخراج، سروصدای زیادی این دستگاهها ایجاد میکنند، بنابراین این فضای استخراج نمیتواند در یک منطقه مسکونی تعبیه شود.
- یکی دیگر از نکات بسیار مهم در زمینه راهاندازی مرزرعه استخراج ارز دیجیتال، داشتن یک اینترنت ثابت و پایدار است، اما قبل از تمام نکات گفته شده به یک تیم مجرب و متخصص در این زمینه نیاز است که راهنماییهای لازم در این حوزه را به درستی ارائه کند.
هزینه برق موردنیاز برای استخراج چقدر است؟
براساس براوردهای دانشگاه کمبریج میزان مصرف سالانه برق در بخش استخراج بیتکوین در جهان، حدود 70 تراوات در ساعت است. براساس گفتههای وزارت نیرو، مصرف برق بیت کوین رد ایران حدود 2000 مگاوات است. با این حال، آمارهای ارائه شده توسط دانشگاه کمبریج نشان میدهد که مصرف برق در مزرعههای استخراج رمز ارزها حدود 600 مگاوات است. براساس دادهها این مقدار حدود یک درصد بیشتر از میزان کل برق تولیدی کشور است.
با توجه به بررسیهای اخیر کشور ایران در مدت دو ماه گذشته، 56000 مگاوات برق تولید کرده بود. با این حال، با نزدیک به 10.000 مگاوات کسری برق مواجه شده است. با توجه به ارقام به دست آمده و محسابات انجام شده برآورد میشود که سهم مزرعههای استخراج رمز ارز ها در این میزان کسری برق، کمی از 10 درصد کمتر بوده است.
این بررسیهای آمار 5 سال گذشته وزارت نیرو نشان میدهد که کمتر از نیمی از برنامه رشد برق، به تحقق رسیده است. طبق آمارها، میزان استخراج رمز ارزها در زمستان پارسال و بهار امسال، نشبت به سال گذشته رشد چندانی نداشته اما، نسبت به پاییز و تابستان سال گذشته با رشد 60 درصدی مواجه شده است.
قوانین استخراج در جهان چگونه است؟
کشور آمریکا که به نوعی قطب قانونگذاری محسوب میشود، در زمینه رمز ارزها نیز، به صورت پیشرو عمل کرده است. قوانین مرتبط با هر نوعی از فعالیت رمزارزها در ایالات مختلف آمریکا متفاوت است.
وضعیت این قوانین، در سازمانهای بزرگ این کشور نیز تا حدودی با یک دیگر متفاوت است. برای مثال، سازمان اجرایی جرایم مالی آمریکا، رمز ارزها را غیرقانونی میداند. وظیفه این سازمان تجزیه و تحلیل تراکنشها برای جرایم مالی است.
کمیتههای دولتی بسیار در آمریکا مانند کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC)، شبکه اجرای جرایم مالی (FinCEN) و غیره به دنال تصویب قوانین در حوزه رمز ارزها بودهاند. با تمام این تفاسیر تا حدودی میتوان گفت که تعریف مشخصی از ارز دیجیتال در این کشور وجود ندارد.
این کشور قوانینی مختلفی را در این حوزه اعمال کرده است. مثلا فروش ارزهای دیجیتال تنها در دوحالتِ فروش تحت قوانین فدرال یا ورود فرد به کسب و کاری مرتبط با انتقال پول، قانونی محسوب میشود.
صرافیهای این کشور نیز موظفند طبق توصیههای گروه ویژه اقدام مالی (FATF) عمل کنند. از طرفی در این کشور به ارزهای دیجیتال به چشم کالا نگاه میکنند بنابراین میتوان گفت مشمول مالیات نیز میشوند.
کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) به ارزهای دیجیتال به چشم اوراق بهادار نگاه میکند. این کمیسیون به طور کاملا مشخص ابراز کرد که عرضه و فروش هرگونه توکن به شکل “ICO” مشمول قوانین اوراق بهادار در خصوص دارایی کارایی (Utility) میشود.
به این صورت هرگونه توکنی که در دسته اوراق بهادار قرار بگیرد، ملزم به دریافت مجوزهای لازم از این کمیسیون خواهد بود.
قوانین استخراج نیز در این کشور مشخص هستند. به این صورت که اگر در محله سکونت شما امکان خرید و نگهداری ارزهای دیجیتال وجود داشته باشد، امکان استخراج آن رمز ارزها نیز فراهم خواهد بود. برعکس ای ف در این موضوع نیز صادق است؛ اگر امکان خرید و نگهداری ارزهای دیجیتال در محله سکونت شما وجود نداشته باشد، در این صورت استخراج رمزارزها نیز ممنوع است.نیویورک یکی از ایالتهایی است که استخراج رمز ارزها در آن ممنوع است.
قوانین استخراج در ایران چگونه است؟
بر طبق گزارشات ارائه شده، حسن روحانی در دو ماه گذشته، معاملات رمزارزها را قانونی اعلام کرد. در ادامه اطلاعیه روحانی در این زمینه، سازمان امور مالیاتی نیز پیشنهاد کرد که نه تنها باید مجوزهای لازم به صرافیها داده شود، بلکه باید تراکنشهای آنها تحت پیگرد قانونی قرار بگیرد.
بر طبق دادهها و گزارشات، معاملات و استخراج ارزهای دیجیتال در ایران قانونی محسوب میشود، با این حال درباره استخراج ارزهای دیجیتال به صورت قانونی در کشور ایران، نیاز به دریافت مجوزهای لازم و مربوطه از سازمان، صنعت، معدن وتجارت است. در صورت کسب مجوزهای لازم، عمل استخراج رمزارزها قانونی محسوب میشود، در غیر این صورت این فرایند کاملا غیرقانونی بوده و دولت میتواند دستگاه استخراج را توقیف کرده و شما را تحت پیگرد قانونی قرار دهد یا اگر فرایند استخراج در مزارع استخراج به صورت غیرقانونی انجام شود، دولت مکان مربوطه را پلمپ کرده و صاحبان مزرعه را تحت پیگرد قانونی قرار میدهد.
نتیجهگیری
با افزایش قیمت بیت کوین، مبحث ارزهای دیجیتال روزبهروز داغتر و گستردهتر میشود. از آنجایی که با تبدیل پول ما به دلار قیمت این ارز دیجیتال سر به فلک میکشد، بسیاری از افراد تصور میکنند که استخراج آن بهصرفهتر خواهد بود.
نکته قابل توجه در مبحث استخراج هزینه برق آن است که برای فرایند استخراج در مزارع ماینینگ به قیمت برق صادراتی یعنی حدود 950 تومان محاسبه میشود در صورتی که برای برق صنعتی چیزی حدود 400 تومان است.
از آنجایی که مصرف برق در فرایند استخراج بسیار زیاد است، هزینه برق مصرفی روی میزان سوددهی شما بسیار تاثیرگذار است. علاوه بر هزینه برق، از آنجایی که برای سوددهی در مزرعه استخراج به دست کم 320 ماینر نیاز است، هزینه مکان و هزینه دستگاهها نیز بسیار حائز اهمیت بوده و قابل چشمپوشی نیست.
بنابراین در صورت تمایل به احداث مزارع ماینینگ بهتر است حنما با یک متخصص مجرب مشورت کرده و برآورد دقیقی از هزینهها داشته باشید، زیرا در صورت عدم آگاهی کامل دچار ضررهای شدیدی خواهید شد.
منابع:
نویسنده: مهشید ربیعی