قیمت ارزهای دیجیتال و عوامل تاثیرگذار روی آنها

قیمت ارزهای دیجیتال و عوامل تاثیرگذار روی آنها چیست؟ این روزها نام ارزهای دیجیتال زیاد به گوش افراد میرسد. چه کسانی که در این بازار سرمایهگذاری کردهاند و چه کسانی که تنها از روی کنجکاوی اخبار را دنبال میکنند. بنابراین بهتر است در ابتدا توضیح کوتاهی درباره ارز دیجیتال بدهیم.
ارز دیجیتال چیست؟
ارز دیجیتال نوعی از پول است که ماهیت فیزیکی نداشته و به شکل دیجیتالی در دسترس است. این پول دیجیتال بر مبنای دانش رمزنگاریکردن، امنسازی شده است. نکته قابل توجه این نوع از ارزها این است که غیرمتمرکز هستند و توسط هیچ نهاد یا سازمانی کنترل نمیشوند. محبوبترین آنها در حال حاضر بیت کوین است که بیشترین ارزش بازار کریپتوکارنسی را به خود اختصاص داده است.
بیت کوین چیست؟
بیت کوین که با نماد اختصاری “BTC” نمایش داده میشود، یک ارز دیجیتال با عرضه محدود 21,000,000 تایی است. قیمت فعلی این رمزارز در زمان نوشتن این مطلب حدود 33000 دلار آمریکا است. این رمز ارز در ژانویه سال 2009 توسط خالق ناشناسش، ساتوشی ناکاموتو، اختراع شد. با اینکه این ارز دیجیتال همچنان در برخی از کشورها با ممنوعیتهایی روبهرو است، اما روزبهروز بر محبوبیت و پذیرش آن افزوده میشود.
نوسانات قیمت در ارزهای دیجیتال
در ابتدا بهتر است بگوییم که نوسان به چه معناست؟ به تغییر قیمت یک سهام یا دارایی نوسان گفته میشود. این نوسانها در صورتی که با روند مشخصی کم و زیاد شوند، منطقی هستند، اما همیشه تغییر قیمتها به این شکل نیست و بعضا مانند نوسانات قیمت ارزهای دیجیتال، قیمتها به صورت کاملا ناگهانی صعود و فرودهای زیادی را تجربه میکنند. نوسان قیمت ارزهای دیجیتال در صورتیکه به صورت معقول و منطقی اتفاق بیفتد، میتواند منجر به سوددهی شود. به این صورت که به تریدرها این امکان را میدهد تا در پایینترین قیمت خرید کرده و در بالاترین قیمت بفروشند.
نوسان غیرمنطقی زمانی اتفاق میافتد که یک دارایی در زمان کوتاه تغییرات زیاد و عمدهای داشته باشد.
با تمام تفاسیر، بسیاری از تحلیلگران معتقدند که نوسان قیمت ارزهای دیجیتال روند کاملا جداگانهای دارد. آنها معتقدند که هیچ شاخصی برای اندازهگیری نوسان قیمت ارزهای دیجیتال وجود ندارد.
با نگاه کوتاهی به تاریخچه قیمت ارزهای دیجیتال متوجه میشویم که اوج قیمتهای عجیب و سقوط قیمتهای عجیبتر، در این بازار بیشتر از هر بازار دیگری اتفاق میافتد. حال در اینجا این سوال به وجود میآید که چرا قیمت ارزهای دیجیتال تا این اندازه متغیر هستند؟
یکی از اصلیترین دلایلی که روی نوسان قیمت ارزهای دیجیتال تاثیرگذار میگذارد، اخبار هستند. اخبار روی تمام بازارهای مالی تاثیرگذارند، اما تاثیر آنها روی قیمت ارزهای دیجیتال کمی اغراقآمیز است، چراکه نقدینگی ارزهای دیجیتال به نسبت بازارهای معمول کمتر است؛ که این خود برآمده از کمبود سرمایهگذاران نهادی و شرکتهای تجاری بزرگ در اکوسیستم آن است.
ترکیب نوسان زیاد و نقدینگی کم، کمی خطرناک بهنظر میرسد چرا که هردوی این عوامل تقویتکننده یکدیگر هستند.
با اینحال به نظر میرسد، این روند ممکن است دچار تغییراتی بشود. سرمایهگذاران نهادی و شرکتهای معاملاتی با اطمینان خاطر بیشتری وارد این کلاس دارایی میشوند و بازار مشتقات ارزهای دیجیتال نیز به عنوان بخشی از توسعه و گسترش اکوسیستم گستردهتر درحال شکلگیری است.
چه عواملی روی قیمت ارزهای دیجیتال تاثیرگذار هستند؟
مانند سایر ارزهای بازار، عوامل مشخصی روی قیمت ارزهای دیجیتال تاثیرگذار هستند؛ مانند عرضه و تقاضای کاربران، کمیاببودن، هزینه تولید، قوانین و مقررات، اخبار و فضای مجازی و بحرانهای اقتصادی.
- عرضه و تقاضا
یکی از اصلیترین موارد تاثیرگذار روی قیمت ارزهای دیجیتال، میزان عرضه و تقاضا است. هرچه میزان عرضه کمتر و میزان تقاضا بیشتر باشد، قیمت ارزهای دیجیتال بیشتر میشود. برعکس این نکته نیز کاملا صادق است.
اگر تقاضا برای یک کوین یا توکن پایین باشد و میزان عرضه آن بالا باشد، قیمت ارز دیجیتال مورد نظر با کاهش مواجه میشود.
برخلاف ارزهای فیات، میزان عرضه ارزهای دیجیتال محدود است. به همین دلیل پیشبینی میشود که با گذر زمان و افزایش میزان تقاضا و کاهش میزان عرضه قیمت ارزهای دیجیتال با افزایش روبهرو شود.
- هزینه تولید (استخراج)
ارزهای دیجیتال به خودی خود به وجود نمیآیند. برخی از آنها مانند بیت کوین در طی روندی به نام استخراج ایجاد میشوند. ماینرهای کریپتو با استفاده از فرایندها و ابزارهای خاصی آنها را تولید میکنند. این فرایند تولید رفتهرفته سختتر میشود. طبیعتا هرچه هزینه استخراج یا تولید ارزهای دیجیتال بالاتر برود، قیمت آنها نیز بیشتر میشود.
- قوانین و مقررات
یکیدیگر از عوامل تاثیرگذار روی قیمت ارزهای دیجیتال قوانین و مقررات وضعشده توسط مقامات دولتی است. این قوانین در برخی موارد مثبت هستند و در برخی دیگر چندان هم ضروری نیستند. اگر این قوانین سفت و سخت و سرکوبکننده باشند، ممکن است منجر به افت قیمت ارزهای دیجیتال شوند. از طرف دیگر اگر این قوانین دوستانه و تشویقکننده باشند، بهراحتی میتوانند موجب افزایش قیمت ارزهای دیجیتال شوند.
- اخبار و سوشیال مدیا
یکی از اصلیترین ابزارهایی که میتواند موجب صعود و سقوط بیتکوین و سایر ارزها دیجیتال باشد، اخبار و سوشیال مدیا است.
نوع اخباری که در ارتباط با ارزهای دیجیتال در سوشیال مدیا پخش میشوند، روی میزان تقاضای آن تاثیرگذار است. اخبار مثبت موجب افزایش تقاضا میشوند در حالیکه اخبار منفی به راحتی موجب ایجاد ترس در سرمایهگذارن میشوند؛ به نحوی که در نهایت افراد از روی احساسات عمل کرده و داراییهایشان را میفروشند و موجب ریزش بازار میشوند.
با تمام این تفاسیر نمیتوان تاثیرات مثبت مدیا در زمینه ارزهای دیجیتال را نادیده گرفت. این فضا یکی از فضاهایی است که در ایجاد اطلاعات در زمینه ارزهای دیجیتال، معرفی و پذیرش آنها نقش مهمی را ایفا کرده است.
- بحرانهای اقتصادی
یکیدیگر از عواملی که روی قیمت بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال تاثیرگذار است، شرایط مالی و اقتصادی کشور است. اگر سیستم مالی سنتی دچار فروپاشی شود، افراد به ناچار و از روی ترس به داراییهای دیگر روی میآورند. بنابراین بحرانهای مالی و اقتصادی تاثیر مستقیمی روی قیمت ارزهای دیجیتال دارد. هرچه افراد بیشتری وارد این بازار شوند، ارزش بازار ارزهای دیجیتال بیشتر میشود.
پیگیری قیمت لحظه ای ارزهای دیجیتال
با توضیحاتی که درباره نوسانهای قیمت ارزهای دیجیتال داده شد، ممکن است سوال مهمی در ذهن بسیاری از افراد شکل بگیرد: چگونه و از کجا میتوانم قیمت لحظه ای بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال را پیگیری کنم؟
برای پیگیری قیمت لحظه ای بیتکوین و ارزهای دیجیتال باید به سایت صرافیهای معتبر مراجعه کنید. برای این کار میتوانید از صرافیهای بینالمللی مانند بایننس (Binance)، کوینبیس (Coin Base)، کراکن (Kraken) و جمینی (Gemini) مراجعه کنید.
همچنین سایت صرافیهای معتبر ایرانی مانند ارز دیجیتال، والکس، نوبیتکس و دیدکس www.didex.ir به صورت لحظه ای قیمت بیتکوین و ارزهای دیجیتال را درج میکنند.
خرید و فروش ارزهای دیجیتال
برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال نیز مانند پیگیری لحظه ای قیمت آن میتوان از صرافیهای خارجی و ایرانی استفاده کرد.
برای افرادی که به تازگی وارد این حوزه شدهاند و هنوز بهصورت حرفهای با بازار ارزهای دیجیتال آشنایی ندارند، بهتر است برای خرید و فروش بیتکوین و ارزهای دیجیتال از سایت صرافیهای معتبر ایرانی استفاده کنند.
یکی از دلایل اصلی برای انجام این کار، مسئله «زبان» است. افرادی که در این بازار تازهکار هستند و سطح زبان انگلیسی خوبی ندارند، بهتر است برای جلوگیری از ایجاد مشکل از سایت صرافیهای معتبر ایرانی مانند دیدکس استفاده کنند؛ چراکه در صورت ایجاد هرگونه مشکل در سایت صرافیهای خارجی، تا زمانی که بخواهید پیغام ایجاد شده برای شما و پاسخ خودتان به سایت را به درستی ترجمه کنید، زمان زیادی از دست میدهید و ممکن است برای سرمایه شما مشکلی ایجاد شود.
نکته دوم برای توصیه استفاده از صرافیهای معتبر ایرانی، پشتیبانی و قابلیت پیگیری فعالیت آنها است. در صورت بروز هرگونه مشکل شما میتوانید به صورت لحظهای و 24 ساعته از پشتیبانی خود سایت استفاده کنید و در صورتیکه مشکل ایجاد شده جدیتر باشد یا مسئله کلاهبردای وجود داشته باشد، میتوانید به صورت کاملا قانونی روند کار صرافی مدنظرتان را پیگیری کنید.
از آنجایی که صرافی دیدکس مشمول تمام نکات گفته شده میشود، در صورتیکه تمایل به خرید و فروش ارزهای دیجیتال دارید، اینجا کلیک کنید.
لیستی قیمت از اولین ارزهای دیجیتال
- بیت کوین (BTC): اولین پرش قیمت بیت کوین در سال 2010 اتفاق افتاد؛ زمانیکه قیمت آن از حدود 0.0008 دلار به 0.08 دلار رسید. رشد قیمت بعدی بیت کوین در تاریخ 2011 اتفاق افتاد. قیمت بیت کوین از حدود 1 دلار به 32 دلار رسید که این جهش قیمت عظیمی در آن زمان محسوب میشد.
سال 2013 نیز یکی از سالهای تغییرات زیاد قیمت برای بیت کوین بود، بهطوریکه قیمت از حدود 13 دلار به 220 دلار رسید و مجددا به 70 دلار سقوط کرد. جهش قیمت بعدی در همین سال زمانی اتفاق افتاد که قیمت بیت کوین از حدود 123 دلار به حدود 1156 دلار رسید. این قیمت مجددا در همین سال به 760 دلار رسید و این تغییر قیمت در مدت سه روز اتفاق افتاد.
- اتریوم (ETH): اتریوم دومین رمزارز محبوب بازار است که در سال 2015 وارد دنیای ارزهای دیجیتال شده است. با اینکه اتریوم رمز ارز نسبتا باثباتی محسوب میشود، با این حال چند جهش قیمت نسبتا شدید داشته است. این رمز ارز با قیمتی حدود 2 دلار آغاز به کار کرد. در مدت کوتاهی به 3 دلار رسید اما مجددا به 2 دلار برگشت و قیمت آن در حدود یک سال ثابت ماند و در پایان سال به حدود 0.9 دلار رسید. یک سال بعد یعنی در سال 2016 قیمت اتریوم به حدود 20 دلار رسید. شانس با اتریم یار نبود و در اثر یک هک، قیمت آن مجددا به 8 دلار سقوط کرد. در همین سال اتریوم و اتریوم کلاسیک منشعب شدند.
- یکی از عظیمترین جهشهای قیمت اتریوم در سال 2017 اتفاق افتاد؛ زمانی که قیمت این ارز دیجیتال به 840 دلار رسید. با اینکه تا پایان سال قیمت آن به حدود 740 دلار سقوط کرد. درست است که سال 2017 سال تعیینکنندهای برای بسیاری از رمز ارزها بود، اما قیمت اتریوم در سال بعد یعنی سال 2018 یک جهش قیمت دیگر به 1360 دلار داشت.
- تتر (USDT): تتر یک استیبل کوین محسوب میشود، بنابراین قیمت آن تا حدود زیادی ثابت و بدون نوسان است. قیمت تتر براساس یک واحد یورو و دلار محاسبه میشود. قیمت لحظه ای این ارز دیجیتال نیز مانند سایر ارزهای دیجیتال در سایت دیدکس قابل پیگیری است.
با اینکه قیمت این ارز دیجیتال در حدود یک دلار ثابت است و معمولا چند صدم درصد کمتر یا بیشتر میشود، با اینحال این ارزدیجیتال نیز خالی از نوسان نبوده است، اما این نوسانات قیمت بیشتر متوجه حجم معاملات آن بوده است.
در سال 2015 حجم معاملات تتر حدودا 6 دلار بود، اما در پایان همین سال حجم معاملات این ارز دیجیتال به بیش از 3 میلیون دلار رسید که رکورد بیسابقهای تا آن زمان محسوب میشد. در سه ماهه اول سال 2017 این رقم به حدود 49 میلیون دلار رسید و در سه ماهه دوم سال مرز 278 میلیون دلار را رد کرد.
در سال 2017 حجم معاملات این ارز دیجیتال با افت قیمت کوچکی مواجه شد. این مقدار در ماه سپتامبر به حدود 14 میلیارد دلار رسید اما مجددا با رشد قیمتی مواجه شد و به حدود 53 میلیارد دلار رسید. در پایان این سال تتر با قیمت 0.99 دلار و حجم بازار 24 میلیارد دلار سال را به پایان رساند.
- بایننس کوین (BNB): این کوین در جولای سال 2017 وارد بازار شد و در فوریه 2019 به کوین بومی صرافی بایننس تبدیل شد. قیمت این کوین در ابتدای عرضه آن به بازار در حدود 0.1 دلار بود. در ژانویه 2018 اولین صعود قیمتی خود را تجربه کرد و به حدود 23.5 دلار رسید. پس از آن در مدت زمان نسبتا کوتاهی در دسامبر همان سال با سقوط شدیدی روبهرو شد و به حدود 5 دلار رسید. این کوین پس از این نیز، فراز و فرودهایی را تجربه کرد تا به روند قیمتی نسبتا ثابتی رسید. قیمت این کوین در ابتدای سال 2021 حدود 40 دلار بود تا اینکه در تاریخ می 2021 به بیشترین قیمت تاریخی خود، یعنی حدود 690 دلار رسید. در همان ماه مجددا دچار یک افت قیمت نسبتا شدید شد و به نزدیک 210 دلار رسید. قیمت امروزه این کوین در زمان نوشتن این مطلب در حدود 330 دلار است.
- کاردانو (ADA): ارزدیجیتال کاردانو در آپریل سال 2018 با قیمتی در حدود 0.2 دلار آغاز به کار کرد. در ماه می همان سال با رشد قیمتی نسبتا خوبی مواجه شد و به نزدیک 0.4 دلار رسید. پس از فراز و فرودهای قیمتی، در مارس 2020 با افتی قیمتی نسبتا زیاد، به حدود 0.01 دلار رسید. پس از آن در تاریخ فوریه 2021 با رشد قیمتی خوبی مواجه شد و به عدد 1.5 دلار رسید. در آپریل 2021 دوباره دچار افت قیمتی شد و در قیمت حدود 1 دلار معامله میشد. پس از آن در ماه می 2021 به بیشترین مقدار خود در طول زمان، یعنی حدود 2.46 دلار رسید. درحال حاضر قیمت این رمز ارز در حدود 1.3 دلار معامله میشود.
منابع:
نویسنده: مهشید ربیعی