میم کوین چیست؟ بهترین میم کوین ها از دوج کوین تا سیف مون

میم کوین چیست؟ در حالیکه عمدۀ توجه مردم به کریپتوکارنسیهایی مانند بیت کوین و اتریوم است، طی ماههای گذشته تعداد بیشماری کوینهای جدید ظهور کردهاند. احتمالا نام میم کوین را دیده و شنیدهاید و البته معروفترین میم کوین، یعنی دوجکوین، را میشناسید. اما شاید دربارۀ میم کوینها به طور کلی اطلاعات زیادی نداشته باشید.
بنابراین در این مقاله میخواهیم یک بررسی جامع درباره میمکوینها داشته باشیم. میخواهیم بدانیم میم کوین چیست، چگونه به وجود آمده، تفاوتش با کوینهای دیگر چیست، مزایا و معایبش کدام است، محبوبیتش را از کجا میگیرد و نهایتا اینکه معروفترین میمکوینها کدام هستند. اما شاید بهتر باشد، پیش از آشنایی با میم کوین، با مفهوم میم نیز آشنا شویم. در این مقاله با ما همراه باشید.
میم (meme) به چه معناست؟
میم اینترنتی یا میم (meme) یک ایده، رفتار یا سبک است که به واسطۀ اینترنت و غالباً به واسطۀ پلتفرمهای رسانههای اجتماعی و عمدتاً با هدف شوخی و سرگرمی پخش میشود. آن چیزی که میم تلقی میشود، از اجتماعی به اجتماع دیگر متفاوت است و همچنین در طول زمان تغییر میکند.
برای مثال دوج کوین بر اساس میمی که تصویر سگ شیبااینو بود، به وجود آمده است. شیبااینو (Shiba Inu) یک سگ از نژاد ژاپنی است. میم شیبااینو در واقع تصویری از این سگ بود که پیرامونش نوشتههایی چندرنگ به زبان انگلیسی محاوره وجود داشت که در واقع گفتوگوی درونی آن سگ با خودش، یا نوعی مونولوگ بود. این میم در سال 2010 به وجود آمد و در سال 2013 محبوبیت یافت؛ و دقیقاً در تاریخ 6 دسامبر 2013 بود که دوجکوین با تکیه بر این میم، به شبکۀ ارزهای دیجیتال وارد شد.

میم کوین چیست؟
میم کوینها بر اساس میمهای اینترنتی و رویدادهای جاری هستند که به وجود میآیند و به واسطۀ فعالیت و تبلیغ اینفلوئنسرها محبوبیت پیدا میکنند. موضوع این کریپتوکارنسیها اغلب -و البته نه منحصراً- میمهای اینترنتی است، یعنی: جوکها و تصاویری که در رسانههای اجتماعی به اشتراک گذاشته میشود. در مجموع میتوان گفت میم کوین ها ارزش ذاتی ندارند و اغلب استفادهای هم ندارند. در واقع تنها به واسطۀ جو اجتماعی است که میمکوینها ارزش پیدا کردهاند.
با وجود آنکه میم کوینها بر اساس جوک و شوخی به وجود آمدهاند، برخی سرمایهگذاران و تریدرهای کریپتو فکر میکنند که میم کوینها باید جدی گرفته شوند؛ چنانکه میمکوینی چون دوج کوین میتواند موجهای بزرگی را در فضای کریپتو به راه اندازد و بازار را تحت تأثیر قرار دهد. چنانکه مردم بسیاری با سرمایهگذاری در این کوینها سود زیادی بردهاند. برای مثال در سهماهۀ دوم سال 2021 قیمت دوج کوین به یکباره صعود زیادی کرد و خریدوفروش آن بالای 1200 درصد رشد داشت.
با توجه به اینکه هرکسی میتواند یک کریپتوکارنسی جدید بسازد، پس از دوجکوین که نخستین میمکوین محسوب میشود، تعداد زیادی میمکوین دیگر به وجود آمده است. طبق پایگاه کوینمارکتکپ (CoinMarketCap) هماکنون بیش از 5 هزار میمکوین وجود دارد.
چرا میم کوین ها محبوب شدهاند؟
از وقتی که دوجکوین در سال 2013 به راه افتاد، ساختن کریپتوکارنسی بسیار آسانتر شد و میم کوینها میتوانند به سرعت پس از رویدادها راهاندازی شوند یا به خاطر پیوندشان با اینفلوئنسرها محبوب شوند. اینفلوئنسرها همواره در فرهنگ کریپتوکارنسی نقش مهمی داشتهاند، اما این نقش اخیرا پررنگتر شده است. برای مثال:
- دوج کوین در سال 2013 به وجود آمد، اما وقتی محبوبیت یافت که ایلان ماسک دربارۀ آن توئیتهایی را منتشر کرد. پس از آن بود که تریدرها و سرمایهگذاران خُرد آغاز به خرید آن کردند. این کوین همچنان تحت حمایت ایلان ماسک قرار دارد و برای بهبود آن عملکرد شبکۀ آن برنامهریزی میشود.
- در مه 2021، مدیر عامل فیسبوک، مارک زاکربرگ تصویری از بزهای خانگی خود را با این توضیح منتشر کرد: «بزهای من: ماکس و بیت کوین». بلافاصله پس از آن، یک میم کوین به اسم “Aqua Goat” افزایش ارزش 300 درصدی یافت.
- ایلان ماسک توئیتی نوشت با این مضمون که اگر او درگیر یک رسوایی شود باید آن را “Elongate” نامید. پس از انتشار این توئیت، ظرف یک ساعت، یک توکن به همین نام راهاندازی شد.
برخی افراد و تحلیلگران بازار کریپتو سرمایهگذاری در میم کوین ها را دیوانگی میدانند؛ برخی نیز آن را همچون یک شرطبندی ارزان تلقی میکنند که میتواند 1000 درصد سود را محقق کند. فارغ از اینکه چه کسی درست میگوید علاقه به میم کوین ها طی ماههای اخیر افزایش یافته است و به نظر میرسد که باید آنها را به عنوان واقعیت تأثیرگذار بازار کریپتوکارنسی پذیرفت.
تفاوت میم کوین ها با سایر کریپتوکارنسیها چیست؟
میم کوین ها نوعی کریپتوکارنسی هستند، اما دو تفاوت اساسی میان کریپتوکارنسیهایی چون دوجکوین و شیبااینو از یک سو و اتریوم و بیتکوین از سوی دیگر وجود دارد:
- اولین تفاوت مربوط به کارکردشان است. کریپتوکارنسیهای بزرگی مانند بیتکوین و اتریوم توسعه پیدا کردهاند تا مسائل دنیای واقعی را حل کنند؛ هدف آنها این است که نهایتاً به صورت گسترده از سوی بازرگانان پذیرفته شوند و شکل جدیدی از ارز غیرمتمرکز را به وجود آورند و صنایع و بنیانهای اقتصادی دنیا را دگرگون سازند. در مقابل میمکوین ها در خدمت اهداف دنیای جدید نیستند و بیشتر آنها به وجود آمدهاند تا بتوان به واسطهشان به سرعت پول درآورد.
- دومین تفاوت مربوط به اجتماع پشتیبان این کریپتوهاست. همۀ کریپتوکارنسیها متکی بر یک اجتماع قوی و حمایت اینفلوئنسرها هستند. اما میمکوین ها محبوبیت خود را از پیوند بسیار تنگاتنگ خود با اینفلوئنسرها میگیرند. برخی از میم کوین ها به این علت به شهرت رسیدهاند که به دست افراد مشهور تبلیغ میشوند و همین تبلیغ موجب افزایش ناگهانی قیمتشان میشود. برای مثال کافی است ماسک دربارۀ یک موضوع توئیت کند تا قیمت میم کوین مربوط به آن موضوع به یکباره صعود کند.
در واقع این کوینها به رغم بنیاد متزلزل و ناپایداری که دارند رشدهای انفجاری را تجربه میکنند. وقتی قیمت آنها رشد ناگهانی پیدا میکند، بسیاری از سرمایهگذاران میم کوین خود را به سرعت میفروشند تا به سرعت سود کنند. در واقع میم کوین ها کاربرد واقعی ندارند؛ و بعید است که طی چندسال یا چند دهۀ آینده باقی بمانند. زیرا به محض اینکه سرمایهگذاران به سهام یا کریپتوی دیگری روی میآورند، میم کوین ها افت قیمت مییابند. در ژوئن 2021 ارزش کل میم کوین ها در بازار کریپتو 2.8 درصد بود و مجموعا 38 میلیارد دلار ارزش داشت.
چگونه میم کوین بخریم؟
میم کوین پیشگام که دوج کوین است، در تعداد زیادی از صرافیهای ارز دیجیتال دنیا در دسترس است، مانند کوین بیس و بایننس و کراکن. میمکوین های دیگر در صرافیهای محدودتری در دسترس هستند؛ برای مثال شیبااینو میتواند در بایننس و “Crypto.com” و “KuCoin” و صرافیهای غیرمتمرکزی مانند یونیسواپ خریدوفروش میشود. بسیاری از میم کوین ها تنها روی صرافیهای غیرمتمرکز مانند پنکیکسواپ در دسترس هستند و تنها به واسطۀ کریپتوکارنسیهای دیگر قابل خرید و فروش هستند.
آیا استفاده از میم کوین ها ریسک دارد؟
با وجود آنکه سرمایهگذاری در میم کوین میتواند بسیار سودآور باشد، این نوع از سرمایهگذاری بسیار پرریسک است و بیش از آنکه به سرمایهگذاری شبیه باشد، به نوعی قمار شباهت دارد. اگر شما بر حسب اتفاق در زمان درست خرید و فروش کنید، میتوانید سود کنید. اما در مقابل این احتمال نیز وجود دارد که اکثر پول خود را از دست بدهید.
یکی از دلایل پرریسک بودن سرمایهگذاری در کریپتو آن است که بسیاری از نهادها و افراد اعتباری برای این کوینها قائل نیستند. برای مثال واضعان قانون در تایلند، در ژوئن 2021، به صرافیها دستور دادند که میم کوین ها، و همچنین توکنهای غیرقابلمعاوضه (NFTs) را از فهرست خود بردارند. همچنین در خصوص میم کوین ها این خطر وجود دارد که دارندگان کوین، مردم را ترغیب به خریدن کنند و سپس همۀ کوینهای خود را واگذار کنند. چنین وضعیتی را اصطلاحاً “rug pulls” مینامند.
یکی از راههای کاهش چنین خطری آن است که تنها کوینهایی را بخرید که اعتبار دارند و به یک عامل سوم قابل اعتماد متکی هستند. نهادی مانند نزدک در وبسایت خود سرمایهگذاری در میم کوین ها را منطقی نمیداند و چنین مینویسد:
«استراتژی بهتر آن است که بر سرمایهگذاریهایی متمرکز شوید که احتمالا در بلندمدت عملکرد بهتری دارد. کریپتوکارنسیها هنوز به میزان زیادی بر اساس حدس و گمان هستند و کسی نمیداند که در طول زمان چه عملکردی خواهند داشت. اما اگر شما در کریپتو سرمایهگذاری میکنید، مطمئن باشید که ارزهایی را انتخاب میکنید که بنیادهای نیرومندی دارند و احتمال بیشتری وجود دارد که از آزمون زمان موفق بیرون آیند».
میم کوین های مشهور کدامند؟
همانطور که گفته شد به نظر میرسد که در بازار کنونیِ کریپتوکارنسی بیش از 5 هزار میم کوین وجود داشته باشد و انتظار میرود که تعداد این میمکوین های بیشتر هم شود. اما با توجه به بنیادهای متزلزلی که میم کوین دارد، بیشتر آنها اعتبار چندانی ندارند. در این بخش به پنج میمکوینی که در سایتهای مختلف به عنوان 5 میم کوین برتر معرفی شدهاند، پرداخته میشود.
1- دوج کوین (Dogecoin)
دوج کوین را مهندسان نرمافزاری با نامهای بیلی مارکوس (Billy Markus) و جکسون پالمر (Jackson Palmer) در دسامبر 2013 به وجود آوردند و نشانۀ آن “DOGE” است. این سکه ابتدا برای شوخی و سرگرمی در دنیا کریپتوکارنسی به وجود آمد؛ یعنی دوجکوین در ابتدای امر برای رقابت با بیت کوین یا جایگزین کردنش به وجود نیامده بود. اما این روزها عرضۀ نامحدود، قیمت پایین و الگوریتم اسکریپت در دوجکوین موجب شده که برخی دوج کوین را در مقایسه با بیت کوین کاربرپسندتر بدانند.
این کریپتو از مکانیزم اثبات کار برای تأیید تراکنشهای شبکه استفاده میکند. اما مکانیزم اثبات کار آن به بیت کوین شبیه نیست، زیرا بر فناوری اسکریپت (scrypt) متکی است.
تا سال 2015 مجموعا 100 میلیارد کوین از دوج کوین استخراج شده بود، زیرا زمان تشکیل بلاک آن 1 دقیقه بود و به ماینرها این امکان را میداد که در هر دقیقه 10 هزار کوین جدید تولید کنند. اجتماع پشتیبان دوج سپس تصمیم گرفت که سالانه 5 میلیارد کوین جدید به وجود آورد.
دوج کوین به طور مداوم تحت پشتیبانی ایلان ماسک بوده است. محبوبیت آن ابتدا توسط میمها شکل گرفته و سپس در شرکت اسپیس اکس (Space X) به عنوان شیوهای از پرداخت پذیرفته شده است. بسیاری از کاربران برای آنکه وارد فضای کریپتو شوند از خرید دوج آغاز میکنند.
دوجکوین به علت تعداد کوینهایی که روزانه تولید میکند، به دشواری میتواند قیمت باثباتی را حفظ کند. افزون بر آن دوج هیچگاه در پروژۀ رمزنگاری مهمی استفاده نشده است. قیمت آن در ماههای اخیر وارد حباب شد و هرگونه تغییری در آن یک گمانهزنی محسوب میشود.
2-شیبااینو (Shiba Inu)
شیبااینو رقیب دوج شناخته میشود. این کریپتو در سال 2020 به وجود آمد. ایدۀ اولیۀ آن را شخصی به نام ریوشی (RYOSHI) مطرح کرد. ایدۀ نخستین راهاندازی شیبااینو آن بود که یک اکوسیستم غیرمتمرکز واقعی به وجود آید. در نتیجۀ تیم توسعهدهندۀ آن برای خود توکنی از شیبااینو ذخیره نکرده است و همۀ توکنها را در بازار توزیع کرد.
توکن شیبااینو متکی بر پروتکل “ERC-20” است. اکوسیستم شیبااینو مجموعا سه توکن دارد: SHIB، BONE و LEASH. کسانی که توکن BONE در اختیار دارند، در اکوسیستم شیبااینو حق رأی دارند. تعداد کل توکنهای BONE به 250 هزار توکن محدود شده است.
شیبااینو از تصویر سگ شیبااینو بهعنوان نشانۀ خود استفاده میکند و پس از موفقیت دوجکوین افزایش چشمگیری را تجربه کرده است. مجموع ذخیرۀ شیبااینو 1 کادریلیون است که 50 درصد آن به صرافی غیرمتمرکز یونی سواپ انتقال یافته و 50 درصدش به کیف پول ویتالیک بوترین، خالق اتریوم، منتقل شده است.
شیبااینو نیز همانند دوج کوین ماهیت ناپایداری دارد. تیم توسعۀ شیبااینو با این هدف نیمی از توکنها را به کیف پول ویتالیک انتقال دادند تا آن را از چرخۀ ذخیره درآورد. در نتیجه ارزش آیندۀ این توکن کاملا بستگی به این موضوع دارد که بوترین قصد فروش این توکنها را بکند یا نه.
3- سیف مون (SafeMoon)
سیف مون در مارس 2021 به دست جان کارونی (John Karony) راهاندازی شد و به سرعت تعداد زیادی از کاربران را به سوی خود جذب کرد.
نام سیفمون از عبارت “Safely To The Moon” الهام گرفته شده است و نشان توکن آن SAFE است. سیفمون یک توکن دیفای (DeFi) است که در زنجیرۀ هوشمند بایننس مستقر شده است. مکانیزم پروژۀ سیفمون بر پاداش ایستا و توکنسوزی دستی و جمعآوری نقدینگی استوار است.
مجموع ذخیرۀ سیف مون 1000 تریلیون است و همۀ ذخیرۀ آن در گردش است. پروژۀ سیف مون شبیه به طرحهای پانزی است، زیرا تریدرها باید به هنگام فروش توکنها 10 درصد کارمزد بپردازند که 5 درصد از آن به هودلرها بازمیگردد.
نکتۀ جالب توجه دربارۀ این میم کوین آن است که برخی از تحلیلگران، مانند کاربر توئیتر با نام “WarOnRugs” که در دنیای کریپتو شناخته شده است، هشدار داده که سیف مون ممکن است یک طرح کلاهبرداری ” “rug pull باشد. یعنی ممکن است مبدعان آن پس از مدتی طرح را رها کنند و سرمایۀ سرمایهگذاران را با خود ببرند.
از سوی دیگر پلتفرم این میم کوین ظرف مدت کوتاهی توانسته بیش از دو میلیون کاربر را به سوی خود جذب کند و همین موجب بازدهی چشمگیری برای سرمایهگذاران آن شده است. بنابراین کسی که سیفمون را به پورتفلیوی خود اضافه میکند، باید راهبردی برای جلوگیری از کلاهبرداری داشته باشد.
4- هوگ فایننس (Hoge Finance)
نشان توکن هوگ فایننس “HOGE” است. این میم کوین برادر دیفای دوج کوین است که یلدفارمینگ (yield farming) را با دنیای میمها ترکیب کرده است. این پروژه قصد دارد که از زیرساختهای دیفای شبکۀ اتریوم استفاده کند.
هماکنون حدود 1 تریلیون ذخیرۀ توکن در شبکۀ هوگ فایننس وجود دارد. این توکن مکانیزم ذخیرۀ ضد تورمی دارد. یعنی کل ذخیرۀ آن طی زمان کاهش مییابد.
با هر خرید و فروش در شبکۀ هوگ فایننس توکنسوزی صورت میگیرد و هودلرهای هوگ سهمی از تراکنش را به عنوان جایزه دریافت میکنند. در سایت رسمی هوگ فایننس چنین آمده که هربار تراکنشی با هوگ انجام شود، 2 درصد از آن تراکنش توزیع میشود و از کل ذخیرۀ هوگ میسوزد. این موجب میشود که کوینهای هوگ در گردش کمیابتر شوند.
بنابراین هربار که هوگ استفاده میشود، ارزش توکنهای باقیماندۀ هوگ که در گردش هستند، همزمان با کاهش ذخیره، افزایش مییابد. این موجب میشود که هر هودلر هوگ انگیزه داشته باشد که استفاده از این توکن را گسترش دهد. هرچه تراکنشهای بیشتری در شبکۀ این کریپتو انجام شود، ارزش خالص دارایی هرکسی که در شبکه سهم دارد، افزایش مییابد.
با وجود آنکه هوگ به تازگی عرضه شده است، بازار کریپتو آن را در سطحی بالاتر از میمکوین ها قرار میدهد. این پروژه هنوز در مراحل ابتدایی است و پتانسیلهای آن احتمالا به زودی آشکار خواهد شد.
5- موناکوین (MonaCoin)
موناکوین در سال 2013 ابداع شد و توکن آن با نشانۀ “MONA” شناخته میشود. موناکوین یک میم اینترنتی است که بر اساس یک تصویر شبیه به گربه به وجود آمد و خالق آن تا امروز ناشناس باقیمانده است و از این نظر شبیه به بیت کوین است. اما در مقایسه با بیتکوین بسیار سریعتر است، زیرا تشکیل هر بلاک آن تنها 1.5 دقیقه طول میکشد.
ازمارس 2021، این توکن 1.85 دلار قیمت دارد. توکن موناکوین نخستین دارایی دیجیتالی ژاپنی است که در چندین فروشگاه واقعی و مجازی ژاپن مورد استفاده قرار گرفته است و هماکنون در صرافیهای دیجیتالی متعددی خریدوفروش میشود.
ذخیرۀ حداکثری این توکن تعداد 105 میلیون است که آن را از سایر توکنهای میمکوین کاملا متمایز میکند؛ کم بودن حجم این توکن را به تازه بودنش و همچنین تمرکز استفادهاش در ژاپن نسبت میدهند. همچنین این میم کوین برای تراکنشهای روزانه مورد تأیید آژانس خدمات مالی ژاپن است.
با وجود آنکه مونا کوین در ردۀ میم کوین ها قرار دارد، برخی ویژگیها آن را متمایز میسازند همچون: قیمت، استفاده از آن در دنیای واقعی و مزایای نظارتی.
منابع:
نویسنده: ترانه دادمانی