ریپل (Ripple) چیست؟ چرا محبوب است؟

ریپل فراز و نشیبهای زیادی را پشت سر گذاشته است. در زمان نوشتنِ این مطلب، چند ماه از شکایت سازمان بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) از مدیرعامل و روسای شبکه ریپل میگذرد. پس از آنکه SEC ریپل را به نقض قوانین متهم کرد، قیمت آن بهشدت کاهش پیدا کرد و از رتبه سوم سایت کوینمارکتکپ (Coinmarketcap) سقوط کرد. صاحبان “Ripple” همچنان در حال مبارزه برای بازپسگیری موقعیت قبلیشان در جنگ با این سازمان هستند. با وجود همه این فراز و فرودها ریپل همچنان شهرت و محبوبیت دارد. با این مقدمه، وقت آن است که به شناختِ بیشتر پلتفرم ریپل و رمزارزِ آن یعنی “XRP” بپردازیم.
ریپل چیست؟
پلتفرم ریپل پروتکل متن بازی است که برای تسهیل و تسریع تراکنشها طراحی شده است. برخلاف بیتکوین (BTC) که هیچگاه قصد نداشته یک ماشین پرداختی ساده باشد، ریپل هدفش را روی چیرهشدن بر تمام تراکنشهای جهانی بنا نهاد.
این پلتفرم ارز خود به نامِ XRP را داراست اما همه کاربران میتوانند از طریق ریپلنت (RippleNet) از این پلتفرم برای خلق رمزارز مخصوصبه خودشان استفاده کنند.
ریپلنت (RippleNet) چیست؟
ریپلنت شبکهای از خدماتدهندگان پرداختی سازمانی نظیر بانکها و بیزنسهای خدمات پولی است که از راهکارهای توسعهیافته توسط ریپل (Ripple) برای فراهم آوردن شرایطی بدون اصطکاک در ارسال پول به سطح جهان، استفاده میکنند.
بگذارید با یک مثال موضوع را بیشتر باز کنیم: تصور کنید آقای جانسون در نیویورک زندگی میکند و یک جعبه شکلات دارد که استفادهای از آن نمیکند. او به تماشای بازی بیسبال علاقه زیادی دارد اما بلیط این بازی را ندارد. در مقابل، خانم اسمیت که در لسآنجلس زندگی میکند یک سکه قدیمی دارد که حاضر است در ازای یک جعبه شکلات آن را بدهد. در آخر هم آقای براون را تصور کنید که در آلاسکا مشغول زندگیست، بلیط یک بازی بیسبال در نیویورک را داشته و به دنبال سکهای قدیمی میگردد.
در سیستم فعلی ما این سه نفر احتمالا هیچگاه یکدیگر را پیدا نمیکنند و با وسایل بیارزشی که برای دیگری بسیار «ارزشمند» محسوب میشود، تنها خواهند ماند، اما در دنیای ریپل میتوانند بگویند «من به شکلاتم نیازی ندارم، به جای آن بلیط بیسبال میخواهم» و سیستم به دنبال کوتاهترین و ارزانترین مکمل درخواست میگردد تا آن را تکمیل کند.
بهعلاوه، پلتفرم ریپل امکان پرداخت به همه ارزها، از جمله بیتکوین را، با کمیسیون داخلی بسیار کم –0.00001 دلار – فراهم کرده است. تنها دلیل رایگان نبودن خدمات این پلتفرم نیز جلوگیری از حملات منع سرویس (DDos) است.
XRP چیست؟
“XRP” توکنی است که برای نشاندادن ارزش انتقالی در سراسر شبکه ریپل مورداستفاده قرار میگیرد. هدف اصلی XRP این است که میانجی دیگر معاملات -هم رمزارز و هم ارز فیات – باشد. اگر بخواهید دلار را با یورو معامله کنید، XRP میتواند با دلار، دلار باشد و با یورو یورو! این توکن از این طریق هزینه کمیسیون را به حداقل میرساند. همانطور که در ابتدا گفتیم، کارمزد تراکنشها در ریپل 0.00001 دلار است.
جالب است بدانید پس از انجام تراکنش، مبلغ 0.00001 دلار از پلتفرم «ناپدید» شده و بازنمیگردد. بنابراین با هر تراکنش، دنیا 0.00001 دلار فقیرتر میشود؛ این شیوه طراحی برای جلوگیری از حملات کلاهبرداران است.
چه کسی XRP را خلق کرد؟
نمونهکار اولیه این پروتکل در سال 2004 خلق شد؛ اما داستان واقعی از سال 2013 آغاز شد، زمانی که جد مکالب (Jed McCaleb)، خالق شبکه EDonkey، تعدادی از سرمایهگذاران بزرگ جهانی را به سرمایهگذاری در ریپللبز (Ripple Labs) دعوت کرد.
کریس لارسن (Chris Larsen) یکی از ستارگان سرمایهگذاری و کارشناس تجارت است که ثروتمندترین فرد حوزه رمزارز محسوب میشود. لارسن به مشارکت در سرمایهگذاری چندین استارتاپ در حوزه خدمات مالی آنلاین معروف است.
جد مکالب ( Jed McCaleb) نیز یک برنامهنویس و کارآفرین نامآشناست که در چندین استارتاپ کریپتو نظیر ریپل، Stellar،EDonkey، Overnet و همچنین صرافی Mt. Gox به طور مشترک سرمایهگذاری کرده است (البته او پیش از هک بسیار مشهور این صرافی سهام خود فروخت).
موارد استفاده از ریپل
- کمیسیون پایین در معاملات: ارزهای زیادی وجود دارند که نمیتوان آنها را مستقیما به یکدیگر تبدیل کرد، به همین دلیل نیز بانکها باید از دلار آمریکا به عنوان واسطه استفاده کنند؛ پس در این موارد با دو کمیسیون روبرو هستیم: تبدیل ارز «الف» به دلار آمریکا (USD) و تبدیل دلار آمریکا (USD) به ارز «ب» ؛ ریپل هم یک واسطه است هم واسطهای بسیار ارزانتر!
- معاملات بینالمللی پرسرعت: متوسط زمان تراکنشها 4 ثانیه است. این زمان را با زمان تراکنشهای بیتکوین که یک ساعت یا بیشتر بوده و با بانکها که چندین روز به طول میانجامد مقایسه کنید تا به میزان سرعت آن پی ببرید.
- اکوسیستم پرداختی: کاربر اساسا میتواند برای تسریع و تسهیل تراکنش ارز خود را صادر کند.
آیا ریپل (Ripple) سرمایهگذاری خوبی بهشمار میآید؟
واقعیت این است که هیچ سرمایهگذاریای به صورتِ 100 مطمئن مطمئن نیست و هر تصمیم، ریسکهای خودش را داراد. در هر مورد، تصمیم به خود شما بستگی دارد.
در مورد ریپل، پیش از آنکه SEC اتهام نقض قوانین اوراق بهادار را به این کمپانی وارد کند، بسیاری معتقد بودند، سرمایهگذاری در آن به احتمال زیاد بسیار خوب است. اما در شرایط فعلی مشخص نیست که این ورند ادامه داشته باشد یا نه. با اینحال، ما در ادامه این مطلب، به برخی نقاط قوت و تقاط ضعف ریپل، فارغ از شرایط فعلی آن، اشاره میکنیم.
نقاط قوت ریپل چیست؟
- ریپل یک سازمان رسمی است و اعتماد بسیاری از بانکها را به خود جلب کرده است؛ در واقع یک استارتاپ بینام و نشان نیست.
- هیچ تورمی در کار نیست. همه توکنها از قبل استخراج شده و در حال حاضر موجودند.
- هرچه بانکهای بیشتری از ریپل به عنوان پلتفرم انتقالات خود استفاده کنند، ارزش XRP بالاتر خواهد رفت. اگر روی تمام بانکها از این ارز به عنوان ارز واحد خود استفاده کنند، شانس بزرگی نصیب سرمایهگذاران آن خواهد شد.
نقاط ضعف ریپل چیست؟
- ریپل بهشدت متمرکز است؛ این درحالی است که ایده کلی در پس رمزارزها خودداری از تمرکزگراییست. از آنجاکه همه توکنها در حال حاضر استخراج شدهاند، توسعهدهندگان میتوانند درباره انتشار یا عدم انتشار آن تصمیم بگیرند. بنابراین این کار اساسا مشابه سرمایهگذاری در بانک است.
- علاوه بر تمرکزگرایی، Ripple Labs نیز در حال حاضر مالک 61 درصد کل کوینها میباشد.
- ریپل متنباز است! گرچه این ویژگی بسیار هوشمندانه است، اما تا زمانی که کد قابلدسترس باشد، امکان اینکه بسیاری از افراد به دنبال هک کردن آن باشند – و شاید هم موفق شوند – وجود دارد.
کدام بانکها ریپل (Ripple) را پشتیبانی میکنند؟
تا پیش از شکایت SEC، تعداد این بانکها بسیار زیاد بود، در حال حاضر برخی از بانکها و صرافیها تا اطلاع ثانوی آن را از لیستشان خارج کردهاند. با اینحالريال بانکهای زیر از این رمزارز پشتیبانی میکنند:
- Santander
- Axis
- Yes
- Westpac
- Union Credit
- NBAD
- UBS
بسیاری از سرمایهگذاران ریپل به اتهام SEC اعتراض کردهاند، چرا که پس از این اعتراض، ضررهای زیادی را متحمل شدند. به نظر میرسد تلاشهای موسسان و علاقمندان این شبکه بتواند موقعیت ریپل را بار دیگر تقویت کند. باید منتظر بمانیم و ببینیم.
نویسنده: زهرا خالقی