استیبل کوین تتر (Tether) چیست؟ چرا باید تتر خرید؟

اگر با دنیای رمزارزها، آشنایی داشته باشید، احتمالاً نام ارز دیجیتال تتر (Tether) را شنیدهاید. ارزی که در حال حاضر یکی از محبوبترین رمزارزها در جهان است و از سال 2018 تاکنون همواره جز 10 رمزارز برتر سایت کوینمارکتکپ، مهمترین سایت تحلیلی ارزهایدیجیتال، بوده است. اطلاعات این سایت نشان میدهد، در حال حاضر بیش از 80 درصد بیتکوینها با استفاده از تتر مبادله میشوند.
تتر چیست و چه عاملی باعث شد، ظرف مدت کوتاهی، به چنین موفقیت بزرگی دست یابد؟ چه کاربردهایی دارد و مزایا و معایب آن کداماند؟ در این مطلب قصد داریم، به این سوالها پاسخ دهیم. با دیدکس همراه باشید.
ارز دیجیتال تتر چیست؟
ایده تتر، برای اولینبار، در ژوئیه سال 2014 مطرح شد. در ابتدا نام آن، «ریلکوین» (Realcoin) بود، اما در ماه نوامبر همان سال، شرکت «آیفینکس» (iFinex)، مالکِ حق امتیازِ تتر و صاحب صرافی ارز دیجیتال «بیتفینکس» (Bitfinex)، نام آن را به تتر تغییر داد و به این ترتیب، تتر (USDT)، با هدف سازگار کردن پولِ دولتی با داراییهای رمزنگاری شده خلق شد. در فوریه سال 2015، ارز دیجیتال تتر به طور رسمی شروع به کار کرد و در معاملات مورد استفاده قرار گرفت. ظرف مدت کوتاهی نیز توانست، به یکی از تأثیرگذارترین ارزهای دیجیتال تبدیل شود.
تتر متعلق به خلق جدیدی از ارزهای دیجیتال، به نام «استیبلکوینها» (Stablecoins) است، که ارزش آنها همواره ثابت بوده و به پشتوانه این ارزها بستگی دارد. تتر نیز، براساس ارزش پشتوانهاش و در نسبت یک به یک با آن ارزشگذاری میشود. مثلا اگر پشتوانه تتر، دلار آمریکا باشد، یک تتر معادل یک دلار آمریکا خواهد بود.
هدف استیبلکوینها، ثابت نگهداشتن ارزش ارزهای رمزنگاری شده است؛ چرا که، یکی از ویژگیهای ذاتی رمزارزهایی چون بیتکوین و اتریوم، نوسان بسیار بالا و بیثباتی آنهاست که گاهی گریبان معاملهگران و سرمایهگذارن را میگیرد.
به عنوان مثال قیمت بیتکوین در سال 2017 بین 819.62 دلار و 19،336.45 دلار در نوسان بوده است. افت یا جهش 10 درصدی قیمت ارزهای رمزپایه در بازه زمانی 24 ساعته نیز اتفاق عجیبی نیست. همین موضوع منجر به سوالات جدی درمورد بقای ارزهای رمزپایه شده است. به باور بسیاری، با وجود چنین نوسانات شدیدی اعتماد به این ارزها کمی سخت به نظر میرسد. اینجاست که استیبلکوینهایی چون تتر به نجات سرمایهگذاران میآید تا بتوانند ارزش داراییهای خود را در مقابل نوسانات بازار حفظ کنند. در ادامه بررسی خواهیم کرد که تتر چگونه موفق به انجام این کار میشود.
چگونه تتر جلوی بیارزش شدن داراییها را میگیرد؟
فرض کنید، یک واحد بیتکوین به قیمت 10هزار دلار خریدهاید. میتوانید آن را به تتر تبدیل کنید. یعنی با بیتکوین خود، اندازه 10 هزار دلار تتر بخرید و نگه دارید. سپس قیمت بیتکوین سقوط میکند و به ۶,۰۰۰ دلار میرسد. اما ارزش سرمایه تغییری نمیکند و همچنان 10 هزار دلار دارید و چون هر 1 تتر معدل 1 دلار است، انگار که شما 10 هزار دلار دارید و ارزش سرمایه شما حفظ شده است؛ زیرا قیمت تتر به قیمت بیتکوین ربطی ندارد و مقدار آن همواره برابر با یک دلار است. به علاوه، اکنون که قیمت بیتکوین کاهش پیدا کرده است، شما میتوانید با تترهایتان، در قیمتهای پایین بیتکوین بیشتری بخرید.
در مورد بستن قراردادها نیز، تتر میتواند گزینه بسیار خوبی باشد. به عنوان مثال، شرکتی قرار است در ازای دریافت خدماتی در دو سال آینده، 5 واحد بیتکوین بپردازد. به علت نوسان بالای بیتکوین مشخص نیست که ارزش آن دو سال بعد واقعا چقدر باشد. بنابراین قرارداد را براساس ارز تتر میبندد.
بنابراین از این مثالها متوجه دو کاربرد مهم تتر میشویم:
- انتقال آسان، سریع و ارزان پول
- حفظ ارزش دارایی در برابر نوسانات رمزارزها
چه چیزی قیمت تتر را ثابت نگه میدارد؟
تتر، یک ارز رمزپایه مبتنی بر بلاکچین است که، پشتوانه آن ارزهای فیات هستند. ارزهای فیات، نسبت به رمزارزها، از پایداری بسیار بیشتری برخوردار هستند. منظور از ارزهای فیات، ارزهای سنتی مانند دلار ، یورو یا ین ژاپن هستند، که در یک حساب بانکی مشخص نگهداری میشوند.
اینکه میگویند، پشتوانه تتر دلار آمریکاست، یعنی به ازای هر یک دلار در خزانه بانک مرکزی آمریکا، یک تتر در بازار ارز دیجیتال در گردش است و به دلیل همین برابریست که قیمت تتر همواره ثابت و معادل یک دلار است. به عبارتی، اگر ۴,۰۰۰,۰۰۰ واحد تتر (USDT) به بازار عرضه شده باشد، باید ۴,۰۰۰,۰۰۰ دلار در خزانه بانک نگهداری شود تا قیمت آن همواره برابر ۱ دلار باقی بماند.
آیا تتر واقعا ثابت است؟
در بازار نزولی و هنگامی که قیمتها رو به کاهش میگذارند، معاملهگران و سرمایه گذاران، معمولاً، برای حفظ ارزش داراییهای دیجیتال خود به تتـر پناه میبرند. این موضوع ممکن است، باعث افزایش تقاضای تتر شود و در نتیجه قیمت آن اندکی از یک دلار فراتر میرود.
برعکس، در بازارهای صعودی و هنگامی که بازار رمزارزهایی چون بیتکوین و آلتکوینها رونق میگیرد، دارندگان تتر به سمت فروش تترهایشان هجوم میبرند و همین امر، منجر به کاهش قیمت تتر میشود. در اینجا هم، ممکن است، قیمت تتر، مقداری از یک دلار کمتر شود. در نمودار زیر نیز که از سایت کوینمارکتکپ، تهیه شده است، میتوانید نوسانات قیمت تتر را ببینید. ملاحظه میکنید که قیمت یک تتر همیشه معادل یک دلار نبوده است.
آیا تتر غیر متمرکز است؟
شرکت آیفینکس، براساس نیاز بازار و در دورههای زمانی مختلف، اقدام به انتشار تتر و یا حذف و در اصطلاح سوزاندن آنها میکند. بنابراین تترهایی که منتشر میشوند، از سمت یک نهاد متمرکز مدیریت میشوند. تترهایی که تولید میشوند، ابتدا وارد صرافی بیتفینکس میشوند و بعد وارد پلتفرمهای معاملاتی دیگر میشوند؛ بنابراین، علیرغم اینکه تراکنشهای تتر روی بلاکچین بیتکوین، اتریوم و ارزهای دیگر انجام میشوند، توزیع واحدهای آن کاملاً متمرکز است و نمیتوان آن را یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز در نظر گرفت.
انواع توکنهای تتر
مهمترین توکن تتر “USDT” است که معادل یک دلار آمریکاست. اما تتر، توکنهای دیگری نیز دارد که در ادامه میتوانید آنها را ببینید:
- تتر “EURT” که معادل یک یورو است
- «تتر گولد» (Tether Gold) با نماد ” XAUT ” که پشتوانه طلا دارد و هر واحد از آن برابر یک اونس تروا اط شمش طلاست.
- یوان چین که با نماد ” CNHT” نشان داده میشود.
این توکنها، نسبت به توکنهای دلاری تتر، شهرت آنچنانی ندارند.
انواع دلار تتر
توکن دلاری اولین بار بر روی بلاکچین بیتکوین و پروتکل «اومنی لیر» (Omni Layer) عرضه شد، اما به دلیل هزینه بالای تراکنشها در بلاکجین بیتکوین، توکنهای دلاری تتر بر روی بلاکچینهای دیگری نیز ارائه شد. مانند:
- توکن «ای آر سی20 » (ERC20) مبتنی بر بلاکچین اتریوم
- توکن «ترون» (TRON) مبتنی بر بلاکچین ترون
- توکن «ای اُ اِس» (EOS) مبتنی بر بلاکچین شبکه ای اّ اس
کیف پول تتر
تا به اینجای کار متوجه شدیم که ارز دیجیتال تتر چیست و چرا استفاده میشود. اما برای ذخیره و نگهداری از تتر به یک کیف پول دیجیتال مناسب نیاز است. در ادامه با بهترین کیف پولها برای نگهداری تتر آشنا خواهید شد:
- کیف پول اصلی تتر، در وبسایت www.tether.to
- کیف پول «کوینمی» (Coinomi)
- کیف پول «گوآردا» (Guarda)
- کیف پول «اَتّمیک وَلت» (Atomic)
- کیف پول «نانو لجر اس» (Ledger Nano S)
- کیف پول «اومنی وَلِت» (Omniwallet)
- کیف پول «ترزور وان» (Trezor One)
مزایای تتر چیست؟
- ثابت و پایدار بودن ارزش آن
- حفظ ارزش دارایی در برابر نوسانات رمزارزها
- امنیت بالا
- استفاده به عنوان ابزار پرداخت
- توانایی ایجاد نقدینگی برای صرافیها
- شفاف بودن
معایب تتر چیست؟
- غیرمتمرکز بودن: همانطور که در بالا نیز گفتیم توزیع تتر توسط شرکت آیفینیکس (IFinix) کنترل میشود.
- شایعات و جنجالها: همواره در مورد تتر و پشتوان آن حواشی وجود داشته است، مبنی بر اینکه پشتوانه تتر دلار نیست و مثلا نفت آمریکاست. بازار نفت، بازار پرنوسانی است. به همین دلیل اعتراضهای زیادی به عملکرد شرکت آیفینیکس شده است که روی اعتبار و حتی عرضه و تقاضای تتر اثر گذاشته است.
در این مطلب با مهمترین استیبلکوین بازار رمزارزها، یعنی تتر، آشنا شدیم. استیبلکوینها روز به روز قدرت بیشتری پیدا میکنند و نوعی پوشش بر نوسان زیاد بازار رمزارزها هستند. به همین دلیل به نظر نمیرسد به این زودی، از اهمیت آنها کاسته شود.
منابع:
نویسنده: پرستو کوراوند